dilluns, 28 d’abril del 2008

chill laus nº. 30 x 20 anys visuals

Com que ja s'acosta el final de mes, ja toca una nova sessió de Chill Laus, i no sé si es per a celebrar la edició número 30 o perquè juga el Barça, però en aquesta ocasió el Chill laus (CL 30 BCN) es celebrarà el dimarts 29, oju al datu!
Doncs bé, en aquesta ocasió el convidat és l'Álvaro Sobrino, editor de la revista Visual (www.visual.gi), aprofitant el 20é aniversari de la revista, ens parlarà de si ha caducat la fórmula de les revistes de disseny (que parlen sobre aquest i no de les "superfashion de la muerte", vol compartir una reflexió sobre aquestes, si segueixen tenint vigència. Quines coses s'haurien d'incorporar, reflectir o canviar? Com haurien de ser en el futur?
Gairebé a la mateixa hora, a València (CL 03 VAL) el convidat és en Pep Carrió, i a Madrid (CL 03 MAD) sota el títol Un Mundo Feliz, tractaran el tema del disseny activista.

Recordeu en aquesta ocasió els Chill Laus seran el dimarts 29 d'abril, a Barcelona a les vuit del vespre, com sempre a l'Auditori del FAD. Entrada 2 €, socis de l'ADG-FAD i ADCV entrada gratuïta.

Post Chill:
A partir d'ara intentaré fer un petit comentari de com ha anat l'activitat. En el tema dels Chill Laus també incorporaré la durada de l'acte en Estrelles, els que hi aneu ja sabreu el perquè. Doncs bé el Chill Laus d'ahir, va tenir una durada de dues Estrelles. Però el que realment interessa és l'interès del Chill Laus, i val a dir que el d'ahir va ser un dels més divertits que he assistit. Amb molt sentit de l'humor, l'Álvaro ens va anar explicant les errades que van cometre al llarg dels 20 anys de la revista, i dels errors s'aprèn. També, cal destacar la filosofia que tenen, on l'important és difondre informació i no tant el fet de forrar-se. I pel que deia són molt honestos amb el que fan, tant en qüestions de continguts com en la producció.

dimarts, 22 d’abril del 2008

els llibres són per llegir

Avui, vigília de Sant Jordi, per seguir amb tot aquest afany consumista de llibre, aquest blog no serà menys i us recomana alguns llibres que poden ser del vostre grat.
El primer que us vull recomanar és de l'Enric Jardí i es titula "Veintidós consejos sobre tipografía". De fet són dos llibres en un. La primera part són aquests 22 consells, que com diu el subtítol alguns dissenyadors mai revelaran. Potser molts d'aquest consells ja els apliqueu inconscientment o no, però paga la pena tenir-los presents perquè les nostres composicions quedin molt millor. Un cop acabat aquesta primera part, només cal girar el llibre verticalment i tindrem "Ventidós cosas que nunca debes hacer con las letras" que evidentment alguns tipògrafs mai et diran, però si teniu una mica de sentit comú i no us deixeu portar per les possibilitats del software de torn, els trobareu ben lògics. El llibre està editat per Actar i la veritat que és un llibre prou econòmic. El llibre està editat tant en espanyol com en anglès... algun dia tindrem llibres de disseny gràfic en català?
El segon llibre que us vull recomanar és el Super Holland Design, també editat per Actar i només en versió anglesa. En aquest llibre es tracten els nous usos al disseny holandès, i com el concepte es pot convertir en un missatge fort, fent servir qualsevol tècnica i tecnologia. Sens dubte és la millor recomanació que puc fer de llibre recull de treballs, que per desgracia normalment són molt cars, tot i que aquest està prou bé de preu i molt ben editat.
El tercer llibre, podríem dir que és més d'humor, és tracta de la versió impresa del blog "Palabras Textuales, educando al soberano" on apareixen anècdotes, frases curioses, comentaris i converses d'allò més absurdes. Val a dir que són un recull de coses que passen cada dia en el món del disseny gràfic, la publicitat i el màrqueting, que els propis protagonistes envien al blog (www.palabrastextuales.com) per compartir-los amb la resta del món. Confiem que serveixi per qui no entén algun, s'informi i n'aprengui, i per el que es pensa que ja ho sap tot... a descollonar-se. El llibre està editat per Index Book i te un bon preu.

Doncs bé, aquesta ha estat la meva petita col·laboració per aquells que teniu la necessitat imperiosa de comprar llibres i roses quan toca. I si no us voleu atabalar... penseu que les llibreries estan obertes tot l'any!

dimarts, 15 d’abril del 2008

gràfica iraniana contemporània

Avui us vull parlar d'una exposició que ha estat més d'un mes a Barcelona i just en assabentar-me només vaig tenir temps de visitar-la, però com que el contingut era força interessant us en donaré detalls per si esteu interessats pugueu investigar. Em sap greu no haver pogut informar-vos avanç. L'exposició en si era Gràfica iraniana contemporània. Es tractava de 27 cartells de més de 20 dissenyadors iranians pertanyents a la col·lecció d'en Reza Abedini (Teheran, 1967), un dels dissenyadors del Iran més representatius. Els cartells pertanyen al període d'entre 1970 i 2006 i els seus autors, de diferents generacions, han impulsat el progrés i la transformació de la societat.
El que he trobat més interessant és el fet de veure com s'utilitza la grafia aràbiga, tant tipogràfica com cal·ligràfica, i en més d'un cartell convisquen amb caràcters llatins, ja que molts cartells de caire cultural eren per esdeveniments a occident. A nivell compositiu cal mencionar l'us de la il·lustració poc realista, ja que la cultura musulmana no permet la representació de la figura humana. Per això es juga molt amb elements gràfics més abstractes. També és curiós de veure el partit que li saben treure a les tintes. Cal destacar que aquests dissenyadors no són tots de les classes més acomodades. Sens dubte el més interessant ha estat veure el que fan en aquests països, a nivell cultural, dels que a occident només tenim una imatge de conflictes vèlics i integrisme religiós.
Per més informació sobre en Reza Abedini pots visitar el seu web www.rezaabedini.com. I també podeu veure obres de joves dissenyadors iranians a www.parkingallery.com.
L'exposició era a Casa Àsia de Barcelona i estava organitzada per l'ADCV (Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana) i l'Istituto Europeo di Design.


Cartells d'en Reza Abedini

dimarts, 8 d’abril del 2008

el bog d'en pepe

Avui us vull parlar d'un blog que hi ha per la xarxa, a part de que conec als autors, crec que el seu contingut us pot ser interessant. És tracta de "El blog de José García" i la seva finalitat és potenciar el disseny fet a les espanyes, a través de preguntes, un petit qüestionari sobre la seva vocació, feina, opinió... És un petit retrat d'un munt de dissenyadors, potser no gaire coneguts, però no per això menys vàlids. Se que en un principi estava més enfocat al disseny industrial, però poc a poc van introduint-hi dissenyadors gràfics, i espero que en també hi apareguin interioristes, gent del tèxtil, etcètera. Doncs bé aquí us poso el link perquè el pugueu visitar i consultar. A part que posaré un link permanent al costat, a l'apartat d'altre blogs interessants per tenir-los ben a ma.
http://madeinhere.blogspot.com/.

dimarts, 1 d’abril del 2008

homentage lleidatà

Mira tu, ves per on ara anunciaré un d'aquells actes que m'agraden. Es tracte de la presentació del llibre Enric Crous, Memòries. Més que res es tracte de fer un homenatge al dissenyador en el cent aniversari del seu naixement a Lleida. Per aquells que no ho sapigueu, o no teniu memòria per recordar-vos, us diré que l'Enric va ser una de les figures claus del disseny gràfic de les avantguardes catalanes. Potser fàcilment recordareu algunes de les tipografies que va dissenyar, com la Flash (1953), la París (1953) la Ilerda (1945) coneguda a França com a Champs Elysées. De fet per temes francament comprensibles va haver d'exiliar-se a França, on va morir el 1987. A conseqüència de l'exili la seva figura ha estat bastant oblidada en els darrers anys. Per això la Editorial Mediterrània edita les seves memòries sota l'impuls de l'entitat Llegat Coma Estadella, i sota la selecció dels textos del crític d´art Josep Miquel Garcia i la correcció estilística del poeta Txema Martinez. L'edició ha estat possible gràcies a la Direcció general de la memòria històrica de la Generalitat de Catalunya, al diari Segre i a La Paeria de Lleida.
la Flash, la París i la Ilerda

L'acte de presentació homenatge tindrà lloc el proper dimarts 8 d'abril a les 19:30 a l'Auditori del FAD, Plaça dels Àngels 5-6 de Barcelona.