dimecres, 2 de maig del 2007

el web punt u toca el dos

D'un temps ençà es va parlant del tema web 2.0. Potser molts ja ho sabeu, però per qui no ho sàpiga us en faré cinc cèntims. El concepte de web 2.0 el va introduir en Dale Diugherty d'O'Reilly Media en una conferència on es parlava del renaixement i l'evolució de la xarxa. Tot va venir per l'augment de llocs web on més que continguts, eren aplicacions. Els principis del web 2.0 són: El web és la plataforma. La informació és el processador. Els efectes de la ret són moguts per una arquitectura de participació. La innovació sorgeix de característiques distribuïdes per desenvolupadors independents. La fi del cercle d'adopció de software ("Serveis en beta perpètuament"). El que això bé a dir és que som els usuaris que omplim aquestes webs de contingut, algunes és poden personalitzar una mica o molt, gràcies als fulls d'estils. Per participar d'aquestes planes no cal saber de programació, això fa que molta gent amb alguna cosa a dir o compartir es llencin a la xarxa. Normalment l'únic que et demanen és que et registris, per així tenir el teu propi espai. Per més informació: oreilly , i si volem consultar-ho a un web 2.0 a la wikipedia ho has de consultar. I evidentment un dels continguts més populars han estat els blog, com aquest per exemple.

Potser un dels casos més espectaculars és el de My Space (www.myspace.com). En un principi estava pensat per a músics, però ha estat tant el seu èxit que ja hi ha molts dissenyadors que tenen el seu espai, ja que d'una manera molt simple pots estar present a la xarxa de manera gratuïta.


Doncs bé, a on volia arribar en aquest post és que ja fa un temps que vaig trobar (per recomanació d'un col·lega) un web més enfocat a dissenyadors, il·lustradors, fotògrafs i artistes plàstics en general. Es tracta de Deviantart (www.deviantart.com). Un cop et registres pots anar penjant imatges de les teves creacions, exposant-les a tota la xarxa, amb l'avantatge que pots interactuar fàcilment amb altres creatius de tot el món. On pots comentar els treballs del altre i els altres els teus. Hi ha moltes categories de tècniques i estils, i cada una d'aquestes es divideix en temàtiques varies. Evidentment això no és xauxa, és un negoci. Per això hi ha l'opció de pagament, on t'ofereixen més opcions i et promocionen més. També hi ha un servei d'impressions de treballs penjats on l'autor també s'emporta una part. Aquesta opció és opcional, Penseu que sí respecten els drets d'autor i el "©". Potser una de les pegues que se li troba és que està tot en anglès, en principi no ha de ser un problema, però quan et mires les condicions i les clàusules... tot i que et fas una idea, potser estaria bé que estigués en altres idiomes, com han fet altres web 2.0. Suposo que el català serà difícil, però la comunitat hispano-parlant ha fet una campanya per reivindicar l'us d'altres llengües a Deviantart. També he de dir una cosa, tot hi haver molts professionals amb treballs d'alt nivell, també està ple d'estudiants, òbviament, i gent més jove aficionada al dibuix, has de saber buscar i posicionar-te. I ja posats a fer em faré una mica de promoció i us passo el meu link, espero que us agradi i m'afegiu com a amic! http://xboronat.deviantart.com/.