diumenge, 24 de febrer de 2008

save the freehand!

Avui diumenge estic mig ressacòs, però hi ha un tema que m'amoïna des de ja fa un temps... bé de fet des de que la companyia de software Adobe va comprar la companyia Macromedia, a l'abril de 2005. Amb aquesta compra va sorgir el dubte, què passaria amb els programes similars que tenien les dues companyies? El cas que més em preocupa és el del FreeHand, de dibuix vectorial. Per molts és una eina fantàstica per composar, dissenyar i fer el que faci falta, des d'un logotip, a un flyer, un fulletó, un cartell... El FreeHand era el programa vectorial de Macromedia, tot i que avanç havia estat d'Aldus que va crear la versió 1.0 l'any 1988. Per la seva part Adobe sempre ha desenvolupat el seu programa vectorial, l'Illustrator. Tot i ser una eina molt potent, tot s'ha de dir. No permet la flexibilitat de treball que ens ofereix FreeHand, un dels aspectes més destacats el no poder tenir més d'un full en cada document, una comoditat per quan es fan esbossos o es maqueta un fulletó a dues cares. Quan es va anunciar la compra, alguns van especular sobre un possible nou programa amb els avantatges de tots dos, Però com ja es sabut Adobe ha decidit no continuar amb el FreeHand i anima als milers d'usuaris a canviar-se a Illustrator. De fet Macromedia ja feia temps que no l'actualitzava, la darrera versió, el FreeHand MX és de l'any 2003. Segons sembla ser el FreeHand és d'us majoritari a Espanya i Itàlia, en canvi a la resta del món tothom fa servir l'Illustrator (s'ha de dir que hi ha un tercer en joc, el Corel Draw, odiat per puristes, però molt utilitzat en Arts Gràfiques). Per tant la seva mort ja està anunciada, encara que des de el web d'Adobe el pots comprar, informant-te del seu futur.

El curiós del cas és que hi ha altres programes que si que seguixen per duplicat, com el cas de Dreamweaver vs Go Live i Fireworks vs Image Ready. També és curiós el cas del Page Maker, desenvolupat també per Aldus Corporation l'any 1985 i comprat per Adobe l'any 2001. Tot i que ja estava en marxa l'InDesign, el software d'Adobe per competir amb Quark, el rei del mambo durant tota una dècada de l'autoedició.

El que em sap greu és que sí no es segueix amb el FreeHand, que a tants de nosaltres ens ha ant tant bé. A part que si hi ha competència s'evoluciona més i es farien millors productes per benefici de tots. I jo em pregunto, no seria possible que alguna companyia els hi comprés el FreeHand i el continués? i qui podria estar interessat? Així de sobte i sense pensar-hi massa, se'm acut que podria ser la mateixa Apple. I per què no? de fet Apple ja te software per a la creació, tant en el seu paquet iLive com software extra més professional, com és el cas de Final Cut (d'edició de Vídeo) Aperture (de fotografia), iWork (ofimàtica) o Logic (de música). No seria fantàstic que Apple s'encarregués del desenvolupament d'un programa vectorial tant versatil com és el FreeHand?

Doncs bé ja sabeu la meva opinió, que us sembla. Digueu la vostra. Però sobre tot...
SAVE THE FREEHAND!

Amb aquesta imatge vaig començar, ja fa una pila d'anys, a fer servir el FreeHand.

1 comentari:

Rondinaire ha dit...

Quanta raó tens tiu! Estava buscant pàgines de protesta per ressucitar aquest magnífic programa i m'he topat amb el teu blog. Per cert excel·lent!

Ja formes part del meu grup exclusiu de pàgines preferides.

Nau